یوگا چیست؟

تعریف یوگا سخت است

وقتی می گوییم یوگا اولین چیزی که به ذهنتان می رسد چیست؟ حرکات زیبای بدنی است؟ نوعی ورزش است؟ تصویر مرتاضان هندی به ذهنتان می رسد؟ یا تصویری از آرامشو شمع و عود و ….
اما اگر بخواهیم بدون پیش داوری های تصویری و شنیداری، تعریف را انجام دهیم، کار سخت می شود. چرا که ریشه تاریخی بسیار طولانی دارد. قدمت آن به هزاران سال می رسد و از دیروز تا امروز تغییرات زیادی کرده است.
ابتدا معانی لغوی کلمه را بررسی می کنیم.

معنی لغوی

اسطوره شناس «میرچاالیاده» در کتاب «یوگا» لیستی از معنای مختلف کلمه سنسکریت «یوگا» و «یوگ» را که در طول هزاران سال تغییر کرده را نوشته که به من به بعضی از آن ها اشاره می کنم:

یکی شدن- بستن- دو چیز را بهم بستن- تیم- وسیله- استفاده کردن- راه- روش- چاره- سلامت- سرحال بودن- جادو- سخنان جادویی- حیله- کار- سود- ربط دادن- رابطه- تمرکز- کوشش و…

 

همانطور که می بینم از دوران ودایی تا امروز کلمه یوگ تغییرات معنایی زیادی کرده است. ریشه کلمه yog به واژه سنسکریت yuj بر می گردد که به معنای «پیوستن» و «مهار کردن» و «افسار بستن» است. کلمه«یوغ» در زبان فارسی و “yoke” در زبان انگلیسی هم از همان ریشه اند.

با توجه به معنایی لغوی می توان چنین تعریفی ارائه داد: تمرینی بدنی و ذهنی است که از هند باستان ( تمدن رود سند) به سایر نقاط جهان منتقل شده است. این تمرین شامل حرکات ورزشی بدنی، تکنیک های تنفسی، ریلکس کردن و وانهادگی و تمرکز و مدیتیشن است. که به منظور افزایش انعطاف پذیری ذهن و بدن، قدرت بدنی و اقتدار، تعادل و تمرکز انجام می شود.

تعریف یوگا توسط صاحب نظران

حالا می خواهم چند تا از تعاریف که توسط صاحب نظران ارئه شده است بنویسم:
کارل یونگ، روان‌شناس مشهور، یوگا را وسیله ای برای افزایش آگاهی از خود و توسعه فردی تعریف کرده است و آن را یک مسیر روانی می‌داند که انسان را به سوی کشف و تعالی خود هدایت می‌کند.

بر اساس دیدگاه آینگر، یوگا به یافتن تعادل  انسان در جهت‌گیری‌ه مختلف خود کمک می کند. یوگا هماهنگی بین جوانب مختلف انسانی را ایجاد می کند. و انسان به سمت یک  من آگاهتر و توانمندتر هدایت می کند.

یوگاناندا، یوگاچاریا و استاد روحانی هندی، یوگا را به عنوان یک مسیر برای تحقق وحدت با الهی و شناخت حقیقت آخرین تعریف می‌کند. او اظهار می‌کند که هدف اصلی یوگا، بهبود جسم، ذهن، و روح انسان به نحوی است که او بتواند به طور کامل با خود و با کلّیت جهان هماهنگ شود.

بر اساس دیدگاه یوگاناندا، (استاد معنوی هندی و استاد یوگا) یوگا عبارت است از یک سفر عمیق به درون. پذیرش و تحقق هماهنگی بین جان و جسم.

معلم بعدی مشهور یوگا، شیواناندا است. او  یوگا را به عنوان “یک وسیله برای تحقق وحدت با اگاهی” تعریف کرده است. او یوگا را به عنوان یک مسیر جامع برای بهبود فیزیکی، ذهنی، و روحانی انسان توصیف کرده است. بر اهمیت توازن در توسعه یک شخصیت سالم تأکید دارد.

برای دوره های مختلف، سوالی دارید؟

لیست دوره هایی که من برگزار می کنم را مشاهده کنید یا با من تماس بگیرید.

یک دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *